Servicii funerare complete

Sfaturi ultile / ghid

Ce trebuie să faci în caz de ...

Deces la spital

Anuntul decesului

In momentul in care persoana a decedat, asistenta de la spital te va suna si te va anunta ca s-a produs inevitabilul. Decedatul, dupa ce a stat inca doua ore in salon (asta este procedura) va fi transportat la morga unde va fi introdus in camera frigorifica pana cand vei putea ajunge la spital pentru a demara procedurile legate de eliberarea Actului de Constatare al Decesului. Este important sa sti ca in tot acest timp nimeni nu va interveni in nici un fel asupra persoanei decedate.

Daca din anumite motive, ziua urmatoare, nu poti sa ajungi la spital, nu este nici o problema, persoana decedata va ramane la morga pana cand te vei putea prezenta pentru procedurile de eliberare a decedatului.

Ce fac dupa ce am fost anuntat de deces

Ai primit telefonul de la spital sec, precum ca persoana draga a decedat in cursul zilei si ti se spune ca ziua urmatoare va trebui sa te prezinti spital cu actele si cu hainele.

Un prim pas indicat dupa ce te linistesti putin in urma socului, ar fi sa iei legatura cu o firma de pompe funebre La marea majoritatea a acestor firme exista program Non Stop, astfel ca nu este nicio problema sa suni, indiferent de ora. Personalul firmei te va indruma pentru pasii urmatori si vei putea stabili toate detaliile pentru inmormantare.
Discutia se poate desfasura, fie telefonic, fie prin intermediul aplicatiei WhatsApp, disponibila pe website-ul firmei. Avantajul conversatiei pe WhatsApp este ca este retinuta conversatia, astfel incat sa o aveti mereu la indemana. Desigur ca se poate efectua aceasta discutie si la sediul firmei pentru un plus de incredere.
Pe langa partea de Consiliere Funerara oferita gratuit de catre personal, vei putea cosulta si oferta de Pachete Funerare precum si alte servicii conexe ce iti pot fi oferite.

Locul de veci
Urmatorul pas este gasesti actele locului de veci, in caz ca exista unul deja achizitionat, in caz contrar trebuind sa cumperi unul ori sa soliciti unul gratuit. Personalul firmei funerare alese te poate consilia si in aceasta privinta, ajutandu-te sa depasesti acest moment.
Ridicarea Persoanei Decedate de la Spital

Ziua urmatoare decesului te poti prezenta la spital incepand cu ora 08.30 maxim 09.00, avand urmatoarele acte la tine:

  • C.I. decedat/a original si copie
  • Certificat nastere si casatorie decedat/a original si copii,  sau declaratie pe propria raspundere in cazul in care nu le-ai gasit (cerere tip la ghiseu)
  • C.I. ruda, original si copie
  • Acte de stare civila ruda care sa ateste gradul de rudenie  – copii
  • Haine complete

In functie de spital, va trebui sa va mergi direct la morga (este cazul Spitalului Universitar) sau, de cele mai multe ori, la sectia unde a fost internata persoana decedata.

Aici vei lua legatura cu asistenta sefa, care o sa te puna sa completezi o cerere de scutire de necropsie. O completezi daca nu ai dubii in privinta cauzei decesului, in caz contrar nesemnand-o, persoana decedata va fi preluata de catre INML unde i se va face ulterior autopsia.

Semnand cererea de necropsie vei fi de acord cu cauza decesului stabilita la spital si vei accepta operatia de imbalsamare.  Aceasta NU presupune autopsie, intrucat nu exista dubii.

Din momentul in care completezi si semnezi cererea si pana in momentul in care asistenta va reveni la cu ACTUL DE CONSTATARE AL DECESULUI, trec de obicei 2 – 3 ore, ceea ce inseamna ca vei avea acest act cel mai devreme ora 10.30 si cel mai tarziu ora 12.00.

Cu Certificatul Constatator al Decesului vei merge impreuna cu asistenta la morga, unde, in prima faza, va trebui sa identifici (recunosti) persoana decedata. Vei preda hainele cu care va fi imbracata persoana decedata imbalsamatorilor, ei urmand sa parafeze Certificatul de Constatare, iar apoi sa faca toaletarea si imbalsamarea. Acestia iti vor spune cat vor dura operatiunile si la ce ora va fi gata persoana decedata, astfel incat sa poata fi ridicata de firma de servicii funerare aleasa de tine.

Vei anunta firma de ora stabilita, iar apoi vei merge la Starea Civila sau Primaria sectorului de pe raza spitalului, si NU la cea unde acesta avea domiciliu, cu urmatoarele acte

  • C.I. decedat/a original si copie
  • Certificat nastere si casatorie decedat/a original si copii sau declaratie pe propria raspundere in caz ca nu le-ai gasit (cerere tip la ghiseu)
  • C.I. ruda original si copie
  • Acte de stare civila ruda care sa atestete gradul de rudenie – copii
  • Certificat de constatare al decesului original si copie de la spital ( sa faci o copie, deoarece originalul o sa ramana la starea civila)

In baza acestor acte ti se va elibera CERTIFICATUL DE DECES in original si ADEVERINTA DE INHUMARE (adeverinta de inhumare va ramane in original la cimitir), apoi cu aceste acte, plus actul de concesiune al locului de veci, va trebui mergi la cimitir. Aici vei lua legatura cu adiministratorul cimitirului unde vei achita intai o factura de inmormantare, urmand ca apoi sa mergi cu acesta pentru a identifica locul de veci. Daca ai cripta se va da capacul la  o parte si se va inspecta starea cavoului (daca sunt placile de beton, daca trebuie varuit etc.) Daca ai in schimb loc de pamant, dupa identificare va trebui sapata contra cost, groapa.

Depunerea la Capela si Inmormantarea

Daca persoana decedata este depusa direct la capela cimitirului se va achita taxa in contul administratiei cimitirului, totodata ti se va da numarul de telefon al preotului care va oficia slujba de inmormantare direct in capela cimitirului. Detaliile le stabilesti cu preotul dupa slujba de stalpi care va avea loc in dupa amiaza.

Daca persoana decedata va fi depusa la capela unei biserici de unde apartinea decedatul ( biserica din cartier) taxa de capela va fi achitata bisericii.

Preotul de la biserica va oficia slujba de stalpi si apoi va stabili cu tine ora slujbei de inmormantare. Dupa ce slujba se va sfarsi preotul te va insoti la cimitir unde va face VESNICA POMENIRE, ulterior mergand la restaurant (daca ai pomana la restaurant) sa citeasca bucatele si sa sfinteasca pachetele care trebuiesc impartite. Daca nu ai masa la restaurant preotul o sa sfinteasca totul la groapa si ulterior fiecare va merge acasa cu un pachet alimentar.

Ce face Firma Funerara?

Se deplaseaza la morga spitalului cu sicriul ales de tine, aseaza persoana decedata in sicriu si apoi o duce la capela indicata de catre tine, impreuna cu Pachetul de Priveghi si de Slujba de Stalpi.

Se prezinta Actul de Imbalsamare si de Depunere la Capela luat de la morga responsabilului bisericii, pentru a se permite depunerea in capela.

Se prezinta cu min 30min inainte de inceperea slujbei de inmormanatre, anuntate de catre tine in prealabil, pentru a avea timp sa aranajeze tot ce trebuie, astfel incat slujba sa inceapa si sa se deruleze in conditii optime si nu pe fuga.

Aduc tot ce trebuie pentru slujba de inmormantare, prosoape mari si mici, batiste, pomineti ,colive , colaci etc. totul pana in cel mai mic detaliu

In momentul in care slujba incepe prosoapele mari cu lumanari groase vor fie aprinse si inmanate preotului si dascalului, ulterior lumanarile batistelor vor fi aprinse si impartite impreuna cu pominetii persoanelor participante la slujba.

Cand slujba va fi aproape de final si se va auzi clopotul, participantii la inmormantare o sa isi poata lua ramas bun de la persoana decedata. In acest timp personalul firmei de servicii funerare elibereaza masa de la capataiul persoanei decedate, pune prosoape la masini, transporta la masina coroanele, florile, crucea si capacul, iar apoi scot sicriul si il introduc in masina mortuara pentru a fi transportat la cimitir.

In cazul in care capela nu se afla in incinta cimitirului, se va forma un cortegiu funerar in frunte cu masina in care se afla preotul si cosul cu colive, urmata de masina funerara si apoi toate celelalte masini

Pentru cazul in care capela se afla in incinta cimitirului, manipularea sicriului va fi facuta de catre personalul cimitirului (groparii) inclusiv transportul cu masinuta electirca a cimitirului pana la groapa si implicit inhumarea propriu zisa.

La groapa o sa se mai faca inca o data vesnica pomenire, se va turna vin peste coliva, se va turna in sicriu si in groapa amestecul de vin si vin cu ulei si, ulterior, o coliva va trebui pusa in pahare de unica folosinta si impartita participantilor la inmormanare. In unele locuri exista si obiceiul impartirii a colacului, adica se rupe painea si se da impreuna cu paharul de coliva oamenilor prezenti.

Situatii Excepționale
  1. In cazul in trec mai mult de 72 de ore si nu te prezinti, ori te prezinti insa nu ai apucat sa scoti Certificatul de Deces in original si Adeverinta de Inhumare, va trebui sa mergi la Parchetul de pe langa Suceava de unde ti se va elibera o adeverinta, in baza careia poti ridica ulterior Certificatul de Deces in original si Adeverinta de Inhumare de la starea civila de pe raza sectorului unde se afla spitalul nu de unde avea domiciliul persoana decedata.

  2. Daca in termen de 30 zile nu te prezinti la spital, o echipa din cadru INML va veni si va ridica decedatul ducandu-l la morga institutiei, unde, dupa un timp, daca in continuare  nu se prezinta nimeni, va fi inmormantat din oficiu.

  3. Daca familia nu doreste ca decedatul sa fie imbalsamat, acesta se va putea depune la capela, insa numai cu capacul inchis (sigilat)

  4. De asemenea, daca familia nu doreste ca decedatul sa fie imbalsamat, trebuie ca locul de veci sa se afle la o distanta de maxim 30km fata de capela, in caz contrar, daca distanta este mai mare de 30km trebuie in mod obligatoriu ca sa fie imbalsamat.

  5. Daca persoana decedata este suprapoderala (depaseste 120kg) ori este foarte inalta, trebuie neaparat precizat acest aspect firmei de pompe funebre intrucat va necesita un sicriu special de tip XL sau XXL. Este indicat sa estimezi cat mai exact greutatea si/sau inaltimea persoanei decedate,  pentru a evita situatii in care personalul firmei de pompe funbre se prezinta la morga spitalului si acolo sa constate ca persoana este mai mare decat s-a spus initial, existand astfel riscul ca sa nu mai fie timp pentru schimbarea sicriului, iar ridicarea sa fie amanata pentru a doua zi. Este obligatoriu ca administratorul cimitirului sa stie si el acest lucru pentru a nu avea surpriza neplacuta sa nu incapa sicriul in cavou.
    O problema similara apare si la sicriele de tip Boston (cele americane) in 99% dintre cazuri acest sicriu nu intra in groapa care este betonata conform standardelor sicrielor obisnuite, deoarece are niste dimensiuni atipice. Daca totusi se doreste un sicriu de tip Boston se poate opta pentru sicriele din Gama sicrie de Lux.

Deces la domiciliu

Anuntarea si constatarea decesului

E bine sa ai pregatite urmatoarele lucruri :

  • Cartea de identitate in original a persoanei decedate;
  • Dosarul medical sau o externarare cat mai recenta din spital care sa ateste boala de care suferea;
  • Obiectele vestimentare (optional);

Odata ce a survenit decesul, ai urmatoarele optiuni la indemana:

Daca suni la Ambulanta (112), in functie de disponibilitate, va fi trimis un echipaj care va efectua EKG persoanei in cauza. Ulterior acestia iti vor recomanda sa iei legatura cu o firma de pompe funebre sau cu medicul de familie, pentru a intra in posesia actului de constatare al decesului. Persoanalul de pe Ambulanta nu elibereaza Actul de Constatare al decesului, deoarece nu detine aceasta calitate. Ei nu fac altceva decat sa constate decesul dovedind ca inima s-a oprit, urmand ca ulterior sa luati legatura cu o firma specializata.

Apelul direct la  firma de servicii funeare, te va scuti de timp pierdut intrucat aceasta va trimite o echipa la adresa indicata de tine impreuna cu un medic legist care va inspecta persoana decedata si ulterior va elibera Certificatul Constatator al Decesului de care ai nevoie pentru a scoate Certificatul de Deces in original. De asemenea acestia te pot ajuta si indruma in continuare pentru urmatorii pasi pe care ii ai de facut.

Imbalsamarea/Tanatopraxia
Din momentul in care s-a efectuat constatarea decesului si au trecut un minim de 2 ore de la aceasta, se poate face procesul de imbalsamare a decedatului, care este unul minim invaziv ( a nu se confunda cu autopsia). Aceasta procedura este obligatorie in 99% din cazuri daca se doreste a depune decedatul la capela, deasemenea daca se transporta decedatul pe o distanta mai mare de 30km. In urma imbalsamarii se va elibera un Certificat de Imbalsamare care da dreptul de depunere la capela si de transport.
Preluarea decedatului de la domiciliu

In timp ce medicul completeaza certificatul constatator al decesului in baza actelor medicale, personalul firmei de pompe funebre se ocupa de preluarea decedatului de la domiciliu cu o targa speciala. Daca familia are pregatite hainele pentru acest eveniment le poate inmana personalului de la firma, daca nu, le poate aduce ulterior la sediu firmei.

Preluarea decedatului de la domiciliu in saci negri se va face numai in cazuri exceptionale ( stari de putrefactie) .

Preluarea persoanei decedate se va face in urma completarii unor cereri tip in care familia isi da acordul pentru acest lucru, totodata existand si un proces verbal de ridicare in care sunt trecute obiectele de valoare gasite asupra decedatului.

Toaletare / Imbracare / Machiaj / Tanatoestetica
In urma imbalsamarii se va efectua toaletarea si igienizarea persoanei decedate apoi se va imbraca cu obiectele vestimentare aduse de familie, sau dupa caz, de la firma de servicii funerare. Pentru o imagine cat mai putin marcanta pentru familie, se va efectua machiajul sau dupa caz tanatoestetica. In urma unei fotografii pusa la dispozitie de catre familie, experta noastra in acest domeniu, va putea face un machiaj cat mai exact persoanei decedate ,chiar o va putea si vopsi pentru o imagine cat mai placuta a acesteia. Toate aceste proceduri se fac de un personal calificat cu maxima atentie si empatie.
Camera frigorifica
In urma tuturor procedurilor de mai sus, persoana decedata va putea fi depusa la camera frigorifica pana cand familia rezolva toate aspectele legale legate de starea civila, capela si cimitir. Persoana decedata poate sta oricat doreste familia la camera frigorifica, in functie de anumite lucruri neprevazute ce pot aparea.
Alegerea pachetului funerar

Odata depasit impactul creat de tragicul eveniment, e bine sa te prezinti la casa funerara pentru a stabili pachetul de inmormantare aferent nevoilor tale. Aici o poti alege sicriul, crucea , batistele, prosoapele si tot ce este necesar pentru o inmormantare completa. Un consultant al firmei va fi mereu in preajma ta pentru a te consilia in a face ceea mai buna alegere in functie de dorintele tale.

Depunerea la Capela

Acest lucru se poate face oricand dupa ce s-a efectuat imbalsamarea deoarece avem certificatul de imbalsamare necesar in acest sens. In momentul in care depunerea se va face la capela indicata de familie, indiferent ca este capela bisericii de unde apartine sau capela cimitirului , certificatul de imbalsamare in original se va inmana de catre persoanlul casei de pompe funebre domnilor responsabili de la capela cu acest lucru.

Eliberarea Actului de Deces si a Adeverintei de Inhumare

In momentul in care familia intra in posesia actului de Constatare al Decesului in original, eliberat ori de medicul firmei de pompe funebre ori de medicul de familie, trebuie sa se duca pe raza sectorului sau a primariei unde a survenit decesul, pentru a putea scoate Certificatul de Deces in original si Adeverinta de Inhumare.

Acte necesare pentru eliberarea Certificatul de Deces si a Adeverintei de Inhumare

  • C.I. / B.I. decedat/a original si copie
  • Certificat de nastere si casatorie original si copie al decedatului/ei sau declaratie tip pe propria raspundere daca nu este gasit
  • C.I. ruda de gradul 1 original si copie
  • Certificat de nastere si casatorie ruda gradul 1 in copie
  • Certificat constatator al decesului in original si copie de la medic

In urma eliberarii actului de deces si a adeverintei de inhumare o sa vi se retina actul constatator al decesului in original si cartea de identitate a decedatului/ei sau o sa o taie si o sa vi-o inapoieze.

O situatie mai putin intalnita care poate aparea este urmatoarea:

– Daca decesul a survenit, actul de constatare al decesului a fost intocmit dar familia din diferite motive, nu s-a prezentat la starea civila in timp de 72 de ore, acestia au obligatia de a merge intai la Parchet pentru a obtine o adeverinta apoi cu aceasta si cu toate actele de mai sus se va duce la starea civila pentru a obtine certificatul de deces si adeverinta de inhumare

Programul destinat declararii deceselor al starilor civile sau al primariilor este ZILNIC, de Luni pana Vineri intre orele 09.00 si 16.00 si Sambata si Duminica intre orele 10.00 si 13.00. Aceste intervale pot diferi in functie de fiecare institutie in parte.
Decesul se poate declara 365 de zile pe an chiar daca sunt sarbatori legale, zile libere nationale sau alte zile in care ati crede ca ar fi inchis.

Locul de Veci

In urma declararii decesului la starea civila sau a Primariei de pe raza careia s-a produs tragicul eveniment e bine sa va indrepti catre cimitirul unde ai locul de veci. Trebuie sa te prezinti cu urmatoarele acte la administratia acestuia:

  • C.I. ruda original si copie
  • Certificat Deces original si copie
  • Adeverinta de Inhumare original ( ramane la cimitir )
  • Actul de Proprietate al locului de veci

In baza acestor acte administratorul cimitirului o sa identifice locul pe care il detii (loc de pamant sau cavou) si, in functie de acesta o sa te puna sa achiti factura pentru sapat/deshumat/ridicare capac cripta/igienizare, dupa care va merge cu tine pentru identificarea locului. In cazul in care depunerea decedatului se face la capela cimitirului va trebui sa achiti si contravaloarea acesteia pe zi si o sa ti se dea numarul de telefon al preotului, pentru a putea stabili cu acesta ziua si ora inmormantarii. Acest lucru se face de obicei cand acesta vine si oficiaza slujba de stalpi . E bine sa anunti ulterior firma de pompe funebre ora inceperii slujbei de inmormantare, pentru ca aceasta sa vina cu 30 de minute inainte si sa aranjeze tot ceea ce este necesar pentru procesiunea funerara.

Parastasul

In cele mai multe cazuri, familia doreste ca parastasul sa aiba loc la un restaurant, dupa terminarea inmormantarii. De acest aspect de poate ocupa atat familia, cat si un reprezentant al firmei de pompe funebre. Alegerea restaurantului trebuie sa tina cont de anumite criterii :

  • Varsta persoanelor aflate pe lista de invitati
  • Distanta dintre cimitir si restaurant sa fie cat mai mica
  • Tipurile de meniu oferite
  • Recenziile restaurantului

Daca restaurantul se afla in imediata apropriere a cimitirului, persoanele de la inmormantare o sa vina intr-un numar mare, pe cand daca s-ar afla mai departe majoritatea renunta .

E bine sa sti ca in fiecare Miercuri si Vineri din an mancarea va fi de post , indiferent daca evenimentul va avea loc in afara posturilor clasice. Se poate ca in anumite zile de Miercuri sau Vineri sa fie dezlegare la peste, sau sa fie Harti.

Ziua Inmormantarii

In acesta zi trista trebuie sa te asigurai ca ai anuntat firma de pompe funebre ora la care va incepe slujba de inmormantare. Va trebui sa desemnezi o persoana care va merge cu preotul in masina catre cimitir, in cazul in care capela nu se afla in incinta cimitirului. Trebuie sa ai la tine Certificatul de Deces in original, in cazul in care preotul doreste sa il vada. Trebuie anuntat restaurantul cu privire la eventualele mici modificari alea numarului de meniuri, totodata trebuie sa desemnezi o persoana care sa sune restaurantul in momentul in care slujba a luat sfarsit si persoanele participante se indreapta catre acesta.

Inainte cu 30 de minute sa inceapa procesiunea funerara, firmei de pompe funebre contractata, o sa se prezinte cu absolut tot ce este necesar pentru a putea aranja colivele, colacii, pachetele alimentare (in cazul in care nu s-a dorit sa se duca la restaurant) vinul, prosoapele si batistele.

In momentul in care slujba va incepe o persoana sau un reprezentant al firmei va aprinde cele 2 lumanari groase atasate prosoapelor mari destinate preotului si a dascalului si i le va inmana acestora, apoi va aprinde toate lumanarile batistelor care au atasate si un banut tuturor persoanelor participante la inmormantare, apoi slujba va continua fara alte intreruperi. In momentul in care procesiunea va lua sfarsit, o persoana va trebui sa ia cosul cu coliva si sa imparta in pahare coliva tuturor persoanelor, apoi toata lumea se va duce catre restaurant impreuna cu preotul care va oficia o mica slujba si aici si va binecuvanta masa, oamenii aflati la parastas si pachetele ce vor fi impartite ulterior.

Ajutorul de Inmormantare si Ultima Pensie

Ajutorul de inmormantare se acorda de la casa de pensii unde decedatul/a a fost pensionar/a. Contravaloarea acestuia in 2024 este de 7567 lei indiferent de cuantumul pensiei primite de decedat/a.

Documentatia necesara pentru a-l putea obtine este :

  • C.I. / B.I. in original si copie persoana care a suportat cheltuielile de deces
  • Certificatul de Deces in original si copie
  • Talonul de Pensie al decedatului/ei
  • Cerere Eliberare Ajutor Ddeces
  • Declaratie tip Cheltuieli Deces
  • Factura si bonul fiscal in original ( ramane la casa de pensii)

Termenul de eliberare al banilor este intre 3 si 5 zile in functie de casa de pensii.

ATENTIE!

  • In cazul in care persoana decedata avea talon de pensie de handicap, special, indemnizatie aceasta nu beneficaza de ajutorul de deces!
  • In cazul in care persoana decedata nu este pensionara dar sotul/sotia este, aceasta poate beneficia de jumatate din cuantumul ajutorului de deces in baza talonului de pensie a acesteia!

Ultima pensie o poate incasa familia in doua moduri

  • Cash de la oficiul postal de care apartinea in baza unei adeverinte eliberate de la casa de pensii
  • Automat pe card daca pensia era virata pe acesta

Pensia se acorda intotdeauna pe luna in curs, niciodata pensia nu este cu o luna in urma, deci daca persoana a incasat pensia si apoi a decedat inainte sa treaca in luna urmatoare , familia persoanei nu mai beneficiaza de aceasta. Daca persoana traieste o zi din luna urmatoare familia are dreptul sa solicite pensia intreaga pe toata luna. Daca decesul a avut loc in situatia de mai sus si pensia o aducea postasul, acesta nu o sa o mai lase decat daca familia are adeverinta de la casa de pensii pentru ultima pensie, in caz contrar va trebui sa se duca la oficiul postal si o va incasa cash de acolo.

De ajutorul de deces mai beneficiaza si persoanele salariate sau aflate in concediu medical sau toate persoanele care achita lunar la casa de pensii contributiile !

Acte necesare pentru ajutorul de deces in cazul salariatilor

  • C.I./ B.I. ruda original si copie
  • Certificat Nastere si Casatorie original si copie ruda
  • Certificat Deces original si copie
  • Cerere tip
  • Factura si bonul fiscal in original
  • Declaratie ca a suportat cheltuielile de deces
  • Adeverinta de Salariat
  • Extras din revisal (o adeverinta din care sa rezulte incetarea contractului de munca o data cu decesul acestuia cu mentiunea conform cu originalul)

Deces neașteptat

Deces in Locuri Publice
In cazul in care acest neplacut eveniment survine in locuri publice, anunta de urgenta Salvarea si Politia. Daca persoana era cunoscuta cu antecedente medicale cronice , medicul de pe salvare va elibera o negatie in baza careia se poate elibera certificatul constatator de catre medicul firmei specializate sau de catre medicul de familie. Daca persoana nu are istoric medical sau daca are pana in 65 de ani , va fi ridicata de catre personalul instituțiilor abilitate
Deces Neasteptat la Domiciliu – Persoana Bolnava
In cazul in care acest neplacut eveniment survine la domiciliu, iar persoana in cauza era cunoscuta cu boli cornice si detine acte medicale in acest sens, poti suna direct la o firma specializata pentru a putea demara procedura de constatare. Este cea mai rapida si mai comoda modalitate de a face acest lucru indiferent de ora! Exista si varianta de a anunta medicul de familie despre eveniment, dar acest lucru nu se poate face non stop, find nevoit sa te duci ulterior la cabinetul acestuia pentru eliberarea actului constatator.
Deces Neasteptat in Spital sau Azil
In cazul in care decesul survine la Spital/Centru de Ingrijiri sau Azil, personalul acestuia te va suna si te va informa asupr acestui fapt. In 90% dintre cazuri Certificatul de Constatare va fi eliberat de catre medicul institutiei, dar exista cazuri in care anumite centre sau azile sa nu aiba un medic, in acest caz Actul Constatator putandu-se elibera de catre o firma specializata.

Deces la azil

Anuntarea decesului de catre personalul azilului
In cazul in care persoana draga tie va deceda la azil, asistenta te va contacta , in cele mai multe cazuri pe loc, indiferent daca este zi sau noapte, sarbatoare sau zi libera. Majoritatea azilelor nu detin un spatiu destinat persoanelor care trec in nefiinta si, ca sa poata functiona, au contracte cu firme de pompe funebre pentru preluarea persoanelor decedate. Cand semnezi contractul prin care lasi in grija azilului persoana draga tie, este indicat sa-l citesti cu mare atentie intrucat marea majoritate a acestor institutii au introdusa o clauza prin care te obligi sa accepti serviciile funerare ale unor firme agreate in prealabil de acestea si, nu de putine ori, pretul acestora poate fi mai mare decat al altor firme de acelasi profil. Este dreptul tau sa refuzi acest lucru si sa alegi singur furnizorul de servicii funerare dorit.
Alegerea firmei de pompe funebre
Absolut toate firmele care presteaza servicii funerare trebuie sa fie autorizate de DSP/ SANEPID si sa aiba autorizatie de functionare valabila, in caz contrar putand avea de a face cu situatii neplacute legate de preluarea persoanei decedate, plasarea acesteia in spatii total neadecvate, fara a avea conditii de pastrare optime de pastrare. Incearca sa previi din timp aceste probleme informandu-te despre firmele existente pe piata, studiind ofertele acestora, referintele sau recenziile date de clienti. Eventual poti face un acord din timp cu firma ce-ti inspira incredere, astfel incat, atunci cand este nevoie, sa ai siguranta unor servicii de calitate.
Ridicarea persoanei decedate de la azil si Constatarea Decesului

Sa revenim la momentul in care asistenta te contacteaza si te anunta despre deces.
Daca te-ai pregatit din timp si ai ales o firma de servicii funerare, va trebui sa o anunti, iar aceasta, in termen de 2 ore, se va prezenta la azil cu o targa speciala de recuperare a decedatilor, daca este cazul putandu-se deplasa si medicul constatator pentru a elibera Actul de Constatare al Decesului in original pe baza actelor medicale puse la dispozitie de catre personalul azilului. Sunt cazuri in care azilul are propiul medic, iar acest act este eliberat de catre acesta. Personalul firmei de servicii funerare va pune la dispozitie o copie dupa autorizatia de functionare de la DSP, va completa un process verbal de predare primire si, ulterior, va face ridicarea decedatului.

In momentul in care persoana decedata ajunge la sediul firmei de pompe funebre, aceasta va fi dusa in spatiul destinat ingrijirilor mortuare si i se vor face toate operatiunile necesare, astfel incat  familia sa poata depune la capela persoana draga in conditii mai mult decat decente. Procedurile sunt cele de toaletare, igienizare, imbalsamare si, dupa caz, machiaj profesional.

Cum se alege sicriul si tipul de pachet funerar

Cel mai bun mod de a alege sicriul si pachetul funerar este deplasarea la sediul firmei contractate, asta in cazul in care nu ai fost deja la sediul firmei si ai ales din timp tot ce a considerat ca este de trebuinta. Din experienta, de cele mai multe ori , apartinatorii decedatilor se prezinta a doua zi la sediul firmei unde l-i se inmaneaza Certificatul de Constatare al Decesului in original si li se pregateste dosarul pentru la starea civila in vederea obtinerii  Certificatului de Deces si a Adeverintei de Inhumare.

Ca sfat, e bine ca in urma discutiei sa se semneze un contract si sa ti se dea o copie a fisei de comanda pe care personalul firmei a completat-o de fata cu tine, ca sa nu ai neplaceri ulterioare.

Mai exista si varianta in care totul a fost stabilit din timp, sicriu, pachet funerar,haine etc. astfel incat sa nu mai fi nevoit sa te deplasezi la sediu firmei. O firma serioasa poate intelege nevoile tale si iti va oferi un ajutor pentru a te scuti sa strabati orasul de mai multe ori, in cazul in care firma de servicii funerare nu se afla in acelasi cartier unde aparatinatorul locuieste, putand depune persoana decedata la capela, cu tipul de sicriu prestabilit (deoarece exista Certificatul de Imbalsamare si de Depunere la Capela) putand totodata sa aduca si Certificatul de Constatare al Decesului in original impreuna cu restul lucrurilor ramase sau contractate.

Mare atentie insa, nu intotdeauna firma din aproprierea ta este cea mai buna, posibil sa fie, dar trebuie intotdeauna aleasa inainte ca decesul sa survina, astfel incat sa nu intervina factorul emotional de care anumite persoane din bransa stiu sa profite foarte bine in favoarea lor.

Declararea Decesului la Starea Civila sau Primarie
Firmele de pompe funebre nu va mai pot ajuta ca si pana acum ceva timp in scoaterea Certificatului de Deces si a Adeverintei de Inhumare deoarece legea s-a modificat si numai o persoana de gradul intai/alta ruda/apartinator/mostenitor cu acte doveditoare poate face acest lucru, cine te asigura ca inca poate face acest lucru comite o infractiune si, daca iti vei acordul, vei deveni partas. Acte necesare pentru eliberarea Certificatului de Deces si a Adeverintei de Inhumare de pe raza sectorului sau a localitatii unde are adresa azilul, nu unde domicilia decedatul, sunt:
  • C.I. / B.I> decedat/a original si copie
  • Certificat de nastere si casatorie original si copie al decedatului/ei sau declaratie tip pe propria raspundere ca nu s-au gasit
  • C.I. ruda de gradul 1 original si copie
  • Certificat de nastere si casatorie ruda gradul 1 in copie
  • Certificat constatator al decesului in original si copie de la medic
Cum decurge Slujba de Inmormantare?

In ziua inmormantarii personalul firmei de pompe funebre se va deplasa cu o jumatate de ora inainte sa inceapa slujba de inmormantare, pentru a putea muta decedatul din capela in biserica, pentru a aranja toate produsele destinate slujbei in biserica si, ulterior, de a manipula si transporta coroanele si florile, de a lega la oglinzile masinilor prosoapele, asigurandu-se ca totul este conform si nu apare nici un fel de problema.

Daca slujba este la capela bisericii de care apartinea persoana decedata si nu a bisericii din cimitir, personalul firmei de servicii funerare va ramane pe toata durata evenimentului funerar in preajma familiei cu o prezenta discreta, anticipand toate micile obiceiuri ce apar pe parcursul inmormantarii.

Ghid complet servicii funerare

Daca persoana respectiva a decedat si are antecedente medicale ca a suferit de o anumita boala (detine acte doveditoare in acest sens) este inutil sa mai anuntati salvarea sau politia deoarece ei nu au competenta necesara sa elibereze CERTIFICATUL CONSTATATOR AL DECESULUI. Pentru a intra in posesia acestui act, MEDICUL LEGIST sau MEDICUL DE FAMILIE au competenta necesara sa il elibereze. In unele cazuri extreme, medicii de pe ambulanta va elibereaza unul dupa 24 ore, timp in care trebuie sa stati cu persoana decedate in casa nefiind posibila imbalsamarea deoarece lipseste acest act. Dupa cum prea bine stiti, acelasi lucru se intampla si in cazul medicului de familie care nu se va deplasa la dvs la domiciliu sa constate decesul, punandu-va sa va deplasati la cabinetul acestuia, chiar daca acest lucru este ILEGAL, el avand datoria sa vada cu ochii lui ca persoana a decedat. In concluzie in cazul in care aveti un deces, sunati la firma de pompe funebre.

Daca persoana a decedat si nu suferea de nici o boala, daca l-ati gasit mort in casa sau aveti vreo suspiciune in privinta mortii sau mai rau are semne de violenta pe corp sau are pana in jurul varstei de 60 de ani se anunta imediat POLITIA, apoi acestia sau dvs anuntati mai departe AMBULANTA. Daca va veti afla in aceasta situatie mai neplacuta sa stiti ca MEDICUL DE PE SALVARE va hotari daca este un caz INML sau nu. In cazul in care MEDICUL decide ca trebuie dus la INML, acestia, impreuna cu POLITIA, vor anunta Serviciul de Medicina Legala care se va deplasa la domiciliu impreuna cu persoane abilitate care va vor lua declaratii iar in cele din urma vor ridica necesarul si il vor duce la INML. In acest caz CERTIFICATUL CONSTATATOR AL DECESULUI va fi eliberat de care INML. In cazul in care MEDICUL decide ca nu este o moarte suspecta, va puteti adresa firmei de servicii funerare. In concluzie, daca va confruntati cu o moarte suspecta, nu atingeti persoana decedata, si anuntati imediat POLITIA.

Dupa ce luati legatura cu o firma de servicii funerare acestia au obligatia sa trimita o masina speciala de recuperare decedati sa ridice corpul intr-un sac special sau intr-un sicriu special de recuperat decedati sa il duca la o sala special amenajata pentru pregatirea corpului de a fi dezinfectat, imbalsamat apoi toaletat si in cele din urma cosmetizat si imbracat. Aceasta procedura este imperativ necesara conform noilor norme funerare. In momentul cand personalul firmei ajunge la domiciliul dvs ar fi bine sa pregatiti hainele si actele doveditoare de boala suferita de persoana respectiva. RECOMAND DIN TOATA INIMA, chiar daca este greu, sa va duceti si dvs sa vederi unde va duc persoana draga voua deoarece majoritatea nu detin aceasta sala chiar daca legea prevede acest lucru. Apoi, dupa tot acest proces, persoana poate fi depusa la capela in baza certificatului de imbalsamarea eliberat de MEDICUL nostru sau daca nu se poate face depunerea in acel moment trupul se pastreaza la frigider pana cand familia isi da acordul sa fie transportat la capela.
 
 

ACTUL DE DECES si ADEVERINTA DE INHUMARE, CONFORM NOILOR NORME se scot NUMAI DE CATRE FAMILIE sau APARTINATORII persoanei decedate de la OFICIUL STARII CIVILE de pe raza sectorului sau a localitatii unde a survenit decesul, si NU la OFICIUL STARII CIVILE de CARE APARTINE sau la SECTORUL din CARTEA de IDENTITATE.

MARE ATENTIE – SINGURA POSIBILITATE CA O FIRMA SA VA SCOATA DECESUL IN ORIGINAL DE LA OFICIUL STARII CIVILE ESTE SA II FACETI O PROCURA NOTARIALA. In cazul in care familia nu detine un mijloc de transport, sau din diferite motive nu se poate deplasa, noi va putem ajuta cu o masina care sa va duca la STAREA CIVILA.

Actele necesare pentru declararea DECESULUI, sunt:

  • Certificatul CONSTATATOR in original care VA RAMANE LA STAREA CIVILA
  • Cartea de identitate a decedatului in original si copie
  • Certificatul de nastere si casatorie in original si copie
  • Cartea de identitate a persoanei care declara decesul
  • Acte care sa ateste gradul de rudenie( nastere casatorie testament)

In aproximativ 15 minute, ofiterul Starii Civile va va elibera CERTIFICATUL DE DECES SI ADEVERINTA DE INHUMARE.

 
 

Dupa ce aveti ACTUL de DECES si ADEVERINTA de INHUMARE, recomandat ar fi sa va duceti la cimitir sa rezolvati cu administratorul cimitirului detaliile inhumarii.

TREBUIE SA AVETI ACTUL DE CONCESIUNE AL GROPII, si ar fi bine sa fie si PERSOANA TITULARA a acestuia. Daca sunt mai multe persoane titulare au obligatia sa se prezinte si ele sa daa o declaratie ca sunt de acord sa se faca inhibarea.

IN CAZUL IN CARE NU AVETI LOC DE VECI SE POATE LUA UNUL GRATUIT DE LA ADMINISTRATIA CIMITIRELOR DIN CADRUL INML, IN INCINTA CREMATORIULUI DE LA VITAN BARZESTI.

ATENTIE: NUMAI LOCUL DE PAMANT ESTE GRATUIT PLATA SAPATULUI GROPII SE ACHITA SEPARAT SI ESTE INTRE SUMA DE 700-1000 LEI. ACESTE LOCURI SE POT LUA NUMAI DUPA CE AVETI CERTIFICATUL DE DECES, NU CU O ZI SAU O LUNA INAINTE, DEOARECE ACESTEA SE ACORDA NUMAI DUPA DECESUL PERSOANEI.

Actele necesare pentru obtinerea acesteia:

  • Certificat de Deces original
  • Adeverinta de INHUMARE originala
  • Cartea de Identitate a persoanei solicitate
  • Cerere tip de la ghiseu

In urma acestui demers persoana de la ghiseu va trece pe spatele Adeverinte de INHUMARE repartitia aferenta cimitirului ales.

Este firesc să nu știi ce să faci când cineva drag moare.
În aceste momente atât de dificile Ava Memorial vă oferă sprijin și ajutor astfel încât dumneavoastră să beneficiați de servicii funerare complete.